Provinciale genomineerden Groninger Sportgala 2019 uitgelicht

Met het vallen van de bladeren is het ook weer tijd geworden voor de provinciale sportverkiezingen.  In 2019 timmerde sportief Groningen stevig aan de weg met tal van topprestaties in vele takken van sport. Wie vallen er in de prijzen in de categorieën Sportploeg, Sporter en Sporttalent van het jaar?  Groningers kunnen tot en met 22 november stemmen op hun favoriete Sporter en Sportploeg. Een nadere kennismaking met de provinciale genomineerden:

Sporter

Bauke Mollema
Al jaren bewijst Bauke Mollema dat hij in het najaar nog vaak over goede benen beschikt. Zo ook in 2019. Nadat hij in mei al knap naar een vijfde plaats reed in het algemeen klassement van de Giro d’Italia, zette de 32-jarige klimmer uit Zuidhorn in september de absolute kroon op zijn werk. Na een schitterende solo won Mollema de Ronde van Lombardije, één van de vijf monumenten van het professionele cyclisme. Het was meteen de grootste overwinning ooit voor de renner van Trek-Segafredo. Mollema nam met de zege in Il Lombardia het stokje over van Hennie Kuiper, die in 1981 de laatste Nederlander was die de klassieker won. Voor Mollema was het zijn beste seizoen ooit, zeker toen hij een week na Lombardije ook nog de Japan Cup op zijn naam schreef.

Lois Abbingh 
Lois Abbingh timmert al jaren aan de weg in de top van het internationale handbal, maar afgelopen seizoen beleefde de nog steeds maar 27-jarige Groningse misschien wel haar beste jaar ooit. Ze streek als eerste Nederlandse ooit neer in de sterke Russische competitie om bij topclub Rostov Don voor de prijzen te gaan. Dat lukte, want ze werd kampioen, won de beker en haalde de finale van de Champions League. Daarnaast werd ze verkozen tot meest waardevolle speelster (MVP) van de Russische competitie.

Ymkje Clevering
Misschien tekent het Ymkje Clevering wel. De roeister van het Groningse Gyas behaalde in september in de vier zonder stuurvrouw zilver op het voor Nederland zo succesvol verlopen WK in Ottensheim. De boot plaatste zich daarmee ook voor Tokio, maar toch was Clevering uiteindelijk niet helemaal tevreden. ,,Gaandeweg hadden we gehoopt voor goud te kunnen gaan’’, zei de Groningse. Niettemin roeide ze afgelopen jaar een erelijst bij elkaar om u tegen te zeggen. Naast het WK-zilver kon bijvoorbeeld ook de Europese titel worden gevierd door de van oorsprong uit Haulerwijk afkomstige roeister van de vier zonder.

Roel Boomstra
Met een zinderende barrage heroverde Roel Boomstra (26) op 13 januari 2019 zijn wereldtitel dammen op de 51-jarige Rus Alexander Schwarzman. Daarmee kroonde de Groninger zich voor de tweede keer in zijn carrière tot wereldkampioen, nadat hij zich in 2016 ook al ongenaakbaar toonde in een tweestrijd met landgenoot Jan Groenendijk. Het mooiste compliment kreeg de dolgelukkige Boomstra na afloop van zijn ervaren opponent. ,,Ik kan niet eens teleurgesteld zijn, zó goed speelde Roel in deze tweekamp’’, stelde Schwarzman vol bewondering vast in de studio van RTV Drenthe in Assen, waar de eindstrijd plaatsvond.

Sportploeg

FC Groningen onder-17
Het was in april een regelrechte primeur van de jonge talenten van FC Groningen. Het door oud-speler Paul Matthijs getrainde onder-17-elftal van de Trots van het Noorden greep de landstitel in de eredivisie door in de allesbeslissende kampioenswedstrijd de leeftijdsgenoten van Ajax met 5-2 te verslaan. Het was voor het eerst dat een jeugdteam van FC Groningen zich het sterkste van het land mocht noemen. Aanvoerder Yannick Hettinga deed glunderend zijn verhaal. ,,Het was geweldig’’, vertelde de captain. ,,Voor 1500 mensen, met veel sfeer. Dit gaan we nooit meer vergeten.’’

Noordelijke Wielervereniging Groningen (NWVG)
De wielrenners van de NWVG schreven eind september historie door voor het eerst in het bestaan aan de haal te gaan met de Nederlandse titel tijdens het NK wielrennen voor clubs in Dronten. Daarmee was drie keer scheepsrecht. In 2004 eindigde de NWVG als tweede, in 2013 moest genoegen genomen worden met brons. De Groningse wielerequipe legde de ploegentijdrit over 52 kilometer af in één uur en vijf seconden. Daarmee verwees de NWVG de concurrentie nipt naar het tweede plan. WV De IJsselstreek finishte op vier seconden van de noorderlingen, die onder anderen profwielrenners Bert Jan Lindeman en Elmar Reinders in de gelederen hadden.

Groningen Atletiek (vrouwen)
Met een geweldige teamprestatie bewerkstelligden de vrouwen van Groningen Atletiek promotie naar het hoogste echelon, de eredivisie. In Leiden bracht vooral kogelstootster en discuswerpster Jorinde van Klinken veel punten in het laatje. Op 14 van de 19 onderdelen was er een plek bij de eerste drie. Winst was er op vijf onderdelen: kogelstoten en discuswerpen (Jorinde van Klinken), 400 meter (Dominique Veninga), hink-stap-springen (Louise Taatgen) en de 4x400 meter estafette. Met de promotie keerde Groningen Atletiek terug op het hoogste niveau, waar in het verleden al grootse prestaties werden gevierd. Van 2002 tot 2004 werd het team drie keer op rij landskampioen.

Sporttalent

Lonneke Uneken
Op Lonneke Uneken uit Veendam stond simpelweg geen maat dit jaar. De pas 19-jarige wielrenster behaalde tussen vedetten als Kirsten Wild en Marianne Vos regelmatig top tien-klasseringen in wereldbekerwedstrijden. Het absolute hoogtepunt voor de eerstejaars belofte was haar bronzen medaille op het Europees kampioenschap wielrennen in Alkmaar. De sprintster verwees bij de vrouwen tot 23 jaar veel oudere rensters achteloos naar het tweede plan. ,,Dit is voor mij echt een bekroning op een heel goed jaar’’, zei ze na afloop. Niet veel later ontving ze de beloning in de vorm van een mooi contract bij het mondiale topteam Boels-Dolmans.

Jorinde van Klinken 
Jorinde van Klinken toonde dit jaar als geen ander veerkracht op het Europees kampioenschap voor junioren, dat in Zweden werd gehouden. Nadat eerder in de week het discuswerpen op een mislukking uitdraaide, wist de 19-jarige Groningse op een mooie zondagochtend in juli wel Europees jeugdkampioen te worden op het nummer kogelstoten. Met 17.39 meter was haar eerste stoot meteen raak. ,,Ik ben zo gelukkig. Ik kon me focussen en de negatieve ervaring bij het discuswerpen vergeten’’, jubelde ze na afloop. De eeuwige vraag is of ze er verstandig aan doet in beide onderdelen te blijven volharden, maar daarover is ze duidelijk. ,,Discuswerpen is veel dynamischer, daar heb ik meer plezier in. Maar ik blijf beide onderdelen doen.’’

Melvin Twellaar 
Melvin Twellaar staat te boek als één van de grote beloften van het Nederlandse roeien. De 22-jarige krachtpatser kwam tot bloei bij de stad-Groninger burgervereniging De Hunze en maakte later de overstap naar Aegir. In 2018 gooide hij met zijn maatje Luuk Adema hoge ogen door in de ‘Groningen Dubbel Twee’ zilver te winnen op het WK voor roeiers tot 23 jaar. Dit jaar maakte Twellaar de overstap naar de senioren en won hij onder meer de aansprekende Skiffhead op de bochtige Amstel. Bovendien werd hij door World Rowing officieel verkozen tot Rising Star, een mondiale eretitel. Zijn grote droom: goud winnen op de Olympische Spelen.

De winnaar in de categorie Sporttalent van het jaar 2019 wordt gekozen door de Sportprijscommissie; dit betreft geen publieke verkiezing.

Sporter 2019

Sporter 2019

Sportploeg 2019

Sportploeg 2019