Provinciale genomineerden Groninger Sportgala 2018 uitgelicht


Wie worden de opvolgers van DaiDai Ntab en Donar? Bij  de titel Sporter 2018 gaat het tussen schaatser Marcel Bosker, kickbokster Sarèl de Jong en atlete Danaïd Prinsen. Het belooft een spannende strijd te worden tussen deze drie toppers! Bij de Sportploegen is het de vraag of Donar haar titel kan prolongeren. Abiant Lycurgus en Gijs Groningen kunnen hier als mede-genomineerden een stokje voor steken. Groningers konden tot en met 7 februari stemmen op hun favoriete Sporter en Sportploeg. Een nadere kennismaking met de genomineerden:

Sporter

Marcel Bosker
Marcel Bosker geldt als één van de grote talenten als langebaanschaatser en heeft in zijn carrière al meerdere medailles gehaald. Hij werd aan het begin van 2018 in Thialf voor het eerst Nederlands kampioen allround. De 21-jarige schaatser deed dit met groot vertoon van macht, won drie van de vier afstanden en stelde daarmee zijn gouden medaille veilig. Vervolgens behaalde hij een bronzen plak op het WK allround. Verder slaagde hij er in 2018 ook in om een wereldbekerticket binnen te halen op de 5000 meter en won hij goud bij de ploegenachtervolging bij de Wereldbekerwedstrijden in het Japanse Tomakomai. Bosker schaatst nu onder de hoede van Peter Kolder en Wouter olde Heuvel bij Team TalentNED.

Sarèl de Jong
De 22 jarige kickbokster Sarèl de Jong uit Meedhuizen won in juni 2018 tijdens Glorious Heroes de Enfusion-wereldtitel in de klasse tot 65 kilo door in een vol Martiniplaza afgetekend de Amsterdamse Chellina Chirino te verslaan. In november herhaalde zij dit kunstje door de Duitse Samira Kovacevic in vijf rondes te verslaan. De Groningse moest daarvoor wel wat lichter worden, want het betrof hier de klasse tot 61 kilo. Eerder sleepte zij in Bratislava ook al de Europese titel in de klasse tot 65 kilo in de wacht.

Danaïd Prinsen
Atlete Danaïd Prinsen (21) uit Winschoten is in 2018 op de 800 meter indoor Nederlands kampioene geworden. Zij versloeg in de finale de favoriete Sanne Verstegen en noteerde in Apeldoorn een eindtijd van 2.04.18. Prinsen, die lid is van de Winschotense atletiekvereniging AV Aquilo, liep daarna bij een indoorwedstrijd in het Ierse Athlon een tijd van 2.02.29, een dik PR en de vijfde tijd indoor ooit door een Nederlandse atlete gelopen! Voor Danaïd staat alles nu in het teken van de Olympische Spelen 2020 in Tokyo. 'Every accomplishment starts with the decision to try'.

Sportploeg

Donar
Donar beleefde in 2018 wederom een succesvol jaar, waarin het voor de derde keer op rij en de zevende keer in de geschiedenis van de club de landstitel veroverde. In een eerder stadium won het succesteam ook al de basketbalbeker door in het eigen Martiniplaza voor ruim vierduizend fans ZZ Leiden: met 87-71 te verslaan. Tot slot wonnen de mannen van coach Erik Braal in het najaar ook nog eens de Supercup, eveneens tegen ZZ Leiden. In de Europe Cup strandde Donar in het voorjaar in de halve finale.

Abiant Lycurgus
Abiant Lycurgus werd in 2018 voor de derde keer op rij landskampioen. In de vijfde en beslissende wedstrijd van de finaleserie tegen Seesing Personeel Orion won Lycurgus met 3-1 (25-22, 21-25, 25-22 en 25-23). Voor 1.200 toeschouwers was het groot feest in MartiniPlaza toen de laatste serve van Orion op matchpoint uitging. Daarnaast wonnen de Groningers de Supercup, waarbij in eigen huis met 3-0 werd gewonnen van SV Land Taurus uit Houten. In het Europese avontuur strandde Lycurgus uiteindelijk in MartiniPlaza door met met 3-1 van Lindaren Volley Amriswil te verliezen.

GIJS Groningen
De ijshockeyers van GIJS Groningen werden in het voorjaar van 2018 in Thialf kampioen van de eerste divisie, het tweede landelijke niveau. Het Toekomstteam van UNIS Flyers werd met 9-3 verslagen, waarmee GIJS de finale van de play-offs won. Na de ruime zege in het eigen Kardinge volstond een winstpartij om de best-of-three-serie te winnen. Bas Snijder en David Bartos scoorden elk twee keer. Het team van, de inmiddels vertrokken, coach Arjan Peters bleef het hele seizoen ongeslagen. GIJS speelt ook dit seizoen in de eerste divisie onder leiding van de nieuwe coach David Bartos.

Sporttalent

Rienk Mast
Rienk Mast (17) is sinds 2017 actief voor Donar. Op 16-jarige leeftijd maakte de power-forward zijn debuut voor deze club. Op 1 februari 2018 maakte Mast 24 punten in een NBB bekerwedstrijd tegen Racing Beverwijk, waarmee hij de jongste topscoorder ooit werd voor Donar. In hetzelfde jaar won Mast als aanvoerder van het Nederlands basketbalteam onder 18 het FIBA Europe onder-18 Europees kampioenschap divisie B. Vervolgens maakte hij zijn debuut voor het Nederlands basketbalteam. In de met 105-78 verloren WK-kwalificatiewedstrijd tegen Polen werd de Groninger in de slotfase ingebracht.

Lonneke Uneken
Lonneke Uneken (18) rijdt komend jaar in Noorse dienst. Het wielertalent uit Veendam tekende een eenjarig contract bij het UCI-Womensteam Hitec-products. Het is een belangrijke stap voor de renster, die aan het eind van dit seizoen de overstap maakt van de junioren naar de dames. Bij Hitec, dat een groot deel van de wedstrijden in de World Tour rijdt, heeft zij de mogelijkheid zich verder te ontwikkelen. Uneken, die explosief is en een sterke sprint in de benen heeft, won in 2018 acht koersen als junior. Haar mooiste zege boekte ze begin april tijdens de Healthy Ageing Tour op de Vismarkt in Groningen.

Marin Visser
Op het Europees kampioenschap voor judoka's tot 18 jaar in Sarajevo greep de 17-jarige Marin Visser uit Groningen de Europese titel in de klasse tot 63 kilo. Ze versloeg in de finale de Italiaanse Martina Lanini met een ippon. Visser woont en studeert tegenwoordig in Heerenveen, waar ze uitkomt voor het team van RTC Noordoost. Ze is afkomstig uit de stad Groningen, waar ze eerder voor Dijkmansport judode. Eerder dit jaar verdedigde ze in Tilburg met succes haar Nederlandse titel. Daarnaast won zij in oktober een zilveren medaille in de teamwedstrijd tijdens de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires.

De winnaar in de categorie Sporttalent van het jaar 2018 wordt gekozen door de Sportprijscommissie; dit betreft geen publieke verkiezing.