Waarom doen we dit en wie zijn betrokken

Met de toenemende levensverwachting en de vergrijzing nemen de kosten voor zorg en ondersteuning de komende jaren verder toe. Daarom komt er steeds meer aandacht voor deze doelgroep als het gaat om het stimuleren van een gezonde en actieve leefstijl en wordt steeds meer ingezet op preventieprojecten ter voorkoming en het terugdringen van zorgkosten. Het is belangrijk dat deze doelgroep gestimuleerd wordt te gaan sporten en bewegen, de weg naar het sportaanbod weet te vinden en dat waar mogelijk drempels worden weggenomen om meedoen aan sport zo makkelijk mogelijk te maken. Iedereen moet mee kunnen doen met sport en bewegen.

Inhoudsopgave

Wie zijn betrokken

Werkgroep

 • Ronald Stevens, manager Sport en Gezondheid UMCG Centrum voor Revalidatie, locatie Beatrixoord
 • Remo Mombarg, lector Bewegingsonderwijs en Jeugdsport Hanze Instituut voor Sportstudies
 • Egge Knol, docent sport en bewegen, richting agogiek Alfa-College
 • Mariska Zwartsenburg, projectleider aangepast sporten en zorg Huis voor de Sport Groningen (tevens projectcoördinator werkgroep Sportplein Groningen – kwetsbare groepen). E-mail m.zwartsenburg@hvdsg.nl

 

Expert – team

 • Eric Helmantel (Sportloket UMCG en Bureau Sport Beatrixoord UMCG)
  Eric is het gezicht van het Sportloket in het UMCG en Bureau Sport in het UMCG Centrum voor Revalidatie, locatie Beatrixoord. Sinds 1990 is hij werkzaam bij het UMCG. Eric geeft patiënten advies over hun mogelijkheden om te sporten en bewegen. Hij kijkt wat er te doen is in de omgeving, wat bij de patiënt pas en ook wat zijn of haar fysieke mogelijkheden zijn. Soms helpt hij patiënten in eerst instantie over hun angst heen om weer te gaan bewegen, door letterlijk samen de gymzaal in te gaan en eigen grenzen leren kennen. Daarnaast is Eric als trainer ook nauw betrokken bij Sportclub de Deurdouwers in Haren en de diverse sportgroepen van de stichting BEA. Zijn grote droom is dat alle patiënten in het UMCG en Beatrixoord uiteindelijk een beweegadvies gaan krijgen waarmee ze uiteindelijk ook gaan en vooral blijven bewegen.
   
 • Liesbeth Hofstra (ZZP’er seniorensport)
  Liesbeth geeft scholingen, organiseert en begeleidt projecten en geeft voorlichtingen en advies. Dit alles op het gebied van sport en bewegen voor senioren. Haar missie is om zo veel mogelijk mensen in beweging te krijgen en vooral in beweging te houden, zodat ze zo lang mogelijk hun zelfstandigheid kunnen behouden. Gezond ouder worden, dat willen we allemaal!  Bewegen speelt hierbij een belangrijke rol. Senioren die actief zijn en voldoende bewegen hebben minder kans op chronische aandoeningen zoals diabetes en osteoporose. Bovendien kan bewegen verergering van de aandoening voorkomen. Ook kan bewegen leiden tot meer zelfstandigheid en meer gezonde levensjaren. Het bevorderen van beweging levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de gezondheid van de groeiende oudere bevolking. Minder bekend is dat bewegen nog veel meer kan worden ingezet in de zorg, om ouderen te activeren en zelfstandig te houden.
   
 • Edwin Postma (Commercieel directeur Pagedal Stadskanaal)
  Ervaringsdeskundige in het faciliteren van (zowel grote als kleine) meerdaagse sportevenementen voor o.a. mensen met een beperking. Pagedal heeft meerdere sportevenementen gefaciliteerd waaronder in 2012 het IPC EK atletiek voor gehandicapten. Verder enthousiaste en creatieve ondernemer die van problemen uitdagingen maakt en in oplossingen denkt. Gelooft in samenwerking in plaats van alles zelf doen. Krachten bundelen is sleutel tot succes.
   
 • Bea Louwes; Vrijetijdsbureau De Zijlen
  Bea zet zich vanuit het Vrijetijdsbureau van zorginstelling De Zijlen al 25 jaar met hart en ziel in om mensen met een verstandelijke beperking deel te laten nemen aan de samenleving. Onvermoeibaar en met enorm enthousiasme organiseert zij allerlei leuke, bijzondere vrijetijdsactiviteiten die aansluiten bij de interesses van de deelnemers. Zij bezorgt daarmee de mensen met een beperking onvergetelijke dagen met veel plezier! In de afgelopen jaren heeft zij door haar contacten met sport- en muziekverenigingen, (culturele) organisaties, gemeenten, bands en tal van anderen voor elkaar gekregen dat mensen met een beperking hun hobby of passie kunnen uitvoeren in de ‘gewone wereld’. Zij draagt daardoor op substantiële wijze bij aan het bevorderen en bereiken van een inclusieve samenleving. Daarbij mobiliseert en motiveert zij collega’s en vrijwilligers om hierbij te helpen. Dit doet zij met zoveel passie dat ze de mensen om haar heen inspireert zonder zelf in de gaten te hebben dat ze een uitzonderlijke klus doet. Zeggen dat iets NIET kan voor mensen met een beperking, motiveert haar alleen maar meer om te laten zien dat het WEL kan.
   
 • Eddy Lagro en Joop Sinnige; De Brug provincie Groningen